Direktlänk till inlägg 9 december 2010
Idag har jag äntligen bakat lussebullar igen efter att dom förra tog slut och jag tänkte dela med mig av receptet här :) Goda helt mjölkfria bullar :)
Det här är för 0,5 liters sats :)
Ca 250 grader
50g jäst (1 paket)
1 dl socker
saffran (jag brukar ta två förpackningar)
150g smör (jag tar carlshamns mjölkfria)
5 dl mjök (jag använder havremjölk, typ oatley eller ica´s solhavre)
Mjöl
Russin (låt dom ligga i blöt medans du bakar)
äggvita (för pensling)
1. Smula ner jästen i en bunke och börja smälta smöret i en kastrull.
2. Häll i saffran och lite socker i en skål och rör runt lite (använd hellst en mortell om du har det)
3. Häll i sockret i jästen och rör om tills det smälter samman
4. När jästen har smällt, häll i saffran och rör om. Häll i mjölken i det smälta smöret och rör om tills det är ca 37 grader.
5. Häll i "smörmjölken" i jästen och rör om ordentligt.
6. Blanda i mjölet. Jag brukar hälla i lite på känn, det ska vara så lite mjöl som möjligt i degen annars blir bullarna torra.
7. När degen börjar släppa från kanterna brukar den vara färdig, känn lätt med ett finger på degen, fastnar ingenting på fingret men den fortfarande är lite kladdig så är det klart. Strö på lite mjöl och låt jäsa under en bakduk i ca 30 min.
8. Färdig jäst och redo att bakas ut :) kom ihåg att ta så lite mjöl som möjligt!
9. låt bullarna jäsa en stund innan du stoppar i russin och penslar bullarna. Stoppa in i ugnen (jag tar aldrig tid men när dom har blivit fint gyllenbruna är dom klara)
10. låt dom ligga och svalna på ett galler under en bakduk ett tag innan du äter dom :)
Lycka till!
//Lisa
Sonen har varit hemma och med feber och en gräslig hosta de senaste dagarna men han är nu äntligen feberfri som tur är för nu klättrar han bokstavligen på väggarna :P Själv har jag också varit förkyld i flera dagar och är fortfarande lite förky...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|